Fairtrade Gemeente

Fairtrade Gemeente

Sinds 10 mei 2014 is Boxmeer formeel een Fairtrade Gemeente.
Deze titel laat zien dat zowel gemeente als inwoners, winkels, horeca, bedrijven en instellingen fairtrade belangrijk vinden en er actief aandacht aan besteden. Voor het verkrijgen van de titel moet een gemeente voldoen aan zes criteria die worden beoordeeld door een landelijke jury.

In december 2015 heeft de jury Boxmeer opnieuw beoordeeld en in januari 2016 heeft Boxmeer een lovend juryrapport ontvangen en is de titel Fairtrade Gemeente voor twee jaar verlengd.

Wat is fairtrade?

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Daarnaast worden eisen gesteld aan goede werkomstandigheden. Bij fairtradeproducten is dus geen sprake van ongewenste kinderarbeid of van extreem lange werkdagen. En bovendien is er aandacht voor milieubewuste productieprocessen. Door het kopen van fairtrade gecertificeerde producten draagt men bij aan de vooruitgang van mensen in ontwikkelingslanden. Want door boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten te betalen hebben zij betere inkomsten, en kunnen zij zelf investeren in hun bedrijf, in hun dorp, in hun eigen land.